Als je de vorige lessen over hebt geslagen
- Maak in je OneDrive een map ‘lessen tekstverwerken’ met daarin het document ‘Het internet’ met deze tekst:
Het internet
Het is een magische plek waar je van alles kunt zien, doen en vinden. Er zijn MILJOENEN filmpjes en foto´s te bekijken. Je kunt spelletjes spelen, bestanden opslaan, berichtjes versturen en mensen ontmoeten. Met een klik van de muis ben je aan de andere kant van de wereld. Het is een wereld op zich, maar wat is het internet eigenlijk?
Geschiedenis
Het begon in de jaren ‘60. Een organisatie van het Amerikaanse leger (ARPA) had veel belangrijke informatie op een computer staan. Als de computer stuk zou gaan, of stuk gemaakt zou worden, waren ze alles kwijtgeraakt. Ze kwamen met een simpele oplossing. Ze bouwden nog een paar computers en verbonden ze met kabels aan elkaar. Ze zorgden dat de computers de informatie met elkaar deelden. Nu stond de belangrijke informatie op alle computers. Als er één stuk ging, stond het nog een op andere computer. Het netwerkje heette ARPA-net en werd later het internet.
Het wereldwijde web
Vandaag is het internet nog steeds een netwerk van computers. De computers van het internet heten servers. Ze hebben geen beeldscherm en toetsenbord maar van binnen zijn het toch computers. Alle websites, filmpjes, foto´s, bestanden en programma´s die je op het internet vindt, staan op zulke computers. Als wij met onze telefoons, tablets of laptops verbinding maken met het internet, maken we eigenlijk verbinding met die computers.
De websites die ik vaak bezoek
<maak hier een lijst met de websites die je vaak bezoekt>
Hoe ziet het internet eruit?
De computers van het internet – servers – staan in grote stapels op elkaar. Die stapels staan weer in lange rijen en allemaal rijen bij elkaar staan in grote, betonnen hallen. We noemen de gebouwen die vol staan met de servers van het internet ‘datacenters’. Dat is Engels en betekent vrij vertaald: informatiecentrum. Er zitten soms wel 80.000 servers in één datacenter. Over de hele wereld staan duizend datacenter en het duurt vast niet lang voordat het er tienduizenden zijn.
Nog steeds zijn al die servers met kabels aan elkaar geknoopt. De duizenden datacenters over de hele wereld zijn ‘gewoon’ via kabels met elkaar verbonden. Ze worden met schepen over alle zeebodems van de wereld neergelegd. De kabels zijn ijzersterk, zelfs een haai kan er niet doorheen bijten.
Het milieu
Je kunt je voorstellen dat het behoorlijk heet kan worden in een groot gebouw dat bomvol draaiende computers staat. Het mag er niet warmer worden dan 25 graden want dan worden computers te heet. Ze verbruiken dan ook enorm veel energie aan zowel de computers als de koeling. En zo kan het dat zelfs de digitale wereld invloed op het milieu heeft.
Hoe komt informatie op het internet?
Iedereen kan alles op het internet zetten. Jij ook, en dat doe je misschien ook wel. Tiktok filmpjes staan bijvoorbeeld ook op het internet. Maar je kunt ook een website bouwen, zo moeilijk is dat niet, en die op het internet zetten.
Waarschijnlijk staan er ook veel bestanden van je op het internet. Bestanden kun je namelijk gewoon opslaan op het internet. Het wordt dan opeens ‘the cloud’ genoemd maar dat is gewoon het internet. Google Drive, Google Classroom, Microsoft OneDrive, Teams, het staat allemaal op het internet.
- Maak de tekst op.
- Gebruik stijlen om je tekst titels en koppen te geven (dat is belangrijk, als je niet weet hoe het moet, doe je eerst les 8 – stijlen.)
- Voeg afbeeldingen in
- Pas een ontwerp toe op je document
- Maak kop- en voetteksten met paginanummering
- Voeg een voorblad toe en maak die op